De natuur maakt zich op

De natuur maakt zich op
eropuit_heffts1 otter ijsvogel
Bijzondere diersoorten die u in de Weerribben-Wieden kunt tegen komen, meer informatie:
Staatsbosbeheer
Natuurmonumenten

De boswachter vertelt…..

Reeën spotten in het voorjaarVoorjaar, heerlijk om te mogen genieten van al het nieuwe leven.  De moerasvogels komen terug van hun winterverblijf uit Afrika. De eerste dotterbloemen kleuren de kaalgeschoren rietlanden geel.  En de reeën laten zich volop zien. Over reeën gesproken, vaak denken mensen de reeën alleen in de bossen van de Veluwe of in die van Drenthe voorkomen.  Maar dat is niet zo, reeën kun je overal tegen komen zelfs op een industrieterrein waar een beetje groen , dekking en rust is, loopt er wel eens één rond te stappen.

In  het moeras van de  het Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je ze in alle uithoeken spotten.

In de Weerribben zelf  komen ongeveer 300 a 350 reeën voor.  Jaarlijks gaan de boswachters van Staatsbosbeheer, vrijwilligers en de jagers van de wildbeheereenheid op pad om de reeën populatie  tellen.

Dit gebeurd altijd eind maart begin april.  Opgedeeld in groepjes gaan de deelnemers op pad met een bootje en of  auto en tellen we de aanwezig reeën in de verschillend telgebieden.    Om een goed beeld te krijgen van de aanwezige populatie tellen we drie keer achter elkaar het zelfde gebied.  We beginnen met de avondtelling , de volgende morgen vroeg, een ochtend telling en daarna s’avond weer een telling.

De reden dat we het op deze manier doen is  dat je dan de grootste trefkans hebt om de juiste aantallen in kaart kan brengen.  Ja, en waar let je nou op als je echt het ree wil zien.  Als boswachter kom je natuurlijk vaker in je gebied en weet je ongeveer waar ze voorkomen. Maar toch is zo’n telronde altijd weer afwachten. Het weer kan van invloed zijn of ze zich wel of niet laten zien. Als het nat, guur en koud is blijven ze vaak in de beschutting van het bos staan.  Als het warm en mooi weer is blijven ze vaak lekker liggen herkauwen in het gras of riet en steekt hun kop en/of gewei net boven het maaiveld uit. Dus goed speuren met je verrekijker over de velden is een must.  Want je ziet ze gauw over het hoofd.   Als we ze zien dan kijken we of het een geit of bok is.  Aan de bouw van het lichaam kun je  inschatten of het een jong of een ouder dier is. Wel of geen gewei geeft aan of het om een bok of geit gaat. Ook aan de spiegel van het ree kun je zien of het en mannetje of een vrouwtje betreft. Het vrouwtje bedekt de spiegel (de witte achterkant) met een wit schortje. De bok kun je herkennen aan het penseel

(geslachtsorgaan).   Reeën hebben rust, ruimte en voedsel nodig. Voedsel is er genoeg in de Weerribben, ze eten blaadjes knopjes van struiken en bomen, sappige grasprietjes, kruiden, mossen en paddenstoelen. Het zijn echte knabbelaars, ze eten de hele dag door.  Reeën zijn voornamelijk nachts ’s en in de vroege ochtend actief,  de kans om ze te zien is dan het grootst.  Als de mens ontwaakt trekken ze zich terug en zoeken de rust en dekking op.  De eerste reekalfjes worden in mei geboren.  Soms laat moeder de geit haar kalfje alleen, opgejaagd door een loslopende hond drukt ze het jonge kalfje tegen de grond en vlucht ze weg.

Als u als bezoeker zo’n bambi tegenkomt, niet aanraken, lekker laten liggen. Moeder is altijd in de buurt.  Wat wel van belang is dat u de honden aan de lijn houd,  niet alleen in het voorjaar maar het jaar rond.

Staatsbosbeheer organiseert ieder voorjaar speciale reeënexcursies.  Voor meer informatie kun je terecht bij Buitencentrum De Weerribben Hoogeweg 27 in Ossenzijl of op de website www.staatsbosbeheer.nl

 

 

Vriendelijke groet,

Egbert Beens

Boswachter Staatbosbeheer de Weerribben

Meer weten over de het werk van de boswachter volg dan op Twitter @deboswachter
DSC00736.Groene Glazenmaker 1 klein

 

 

Er op uit in de Weerribben
fietsverhuur Wij bieden u vele actieve mogelijkheden om de Weerribben te verkennen per fiets, te voet of varende met een sloep, fluisterboot, kajak of Canadese kano. Dit gecombineerd met een heerlijke barbecue, warm / koud buffet of keuzemenu is een prima mogelijkheid voor een dagje uit met de familie, vrienden of het bedrijf. Klikt u op onderstaande link voor de verschillende arrangementen die wij aanbieden.boeknu

 

Even bijkomen
weer_lodges1 Boek nu een uniek verblijf in de Weerribben. Wij bieden u verschillende verblijfsmogelijkheden in dit prachtige natuurgebied.Verblijfsmogelijkheden:

Hotel

Weerribbenlodges

Groepsaccommodatie

lodge2

Een dagje erop uit!
kanoverhuur fietsverhuur sloepverhuur
Het Nationaal Park Weerribben – Wieden is een watergebied bij uitstek. De beste manier om het gebied te beleven is dan ook per kano, sloep, fluisterboot of fiets. Zo ontdekt u de Weerribben met typische bruggetjes en verveningshuisjes en waan u terug in de wereld van de vroegere turfstekers.U kunt bij ons terecht voor:

  • Fietsverhuur
  • Kanoverhuur
  • Fluisterboten
  • Sloepen

meerinfo

kamperen_water_weerribbenRECREATIECENTRUM

Wordt één met de natuur en verblijf in een van onze gerenoveerde gezellige blokhutten.

binnen en buitenACTIVITEITEN

Wordt één met de natuur en verblijf in een van onze gerenoveerde gezellige blokhutten.

kanoschoolVOLG ONS

Wordt één met de natuur en verblijf in een van onze gerenoveerde gezellige blokhutten.